SPIN OFF

Spin Off is de eerste landelijke breakdance wedstrijd van Nederland. In 1998 is Spin Off begonnen als een compacte wedstrijd, maar is inmiddels uitgegroeid tot een urban dance evenement met gastoptredens uit binnen- en buitenland. Spin Off wil de artistieke uitingsvormen van (amateur) danstalent zichtbaar maken en toekomstige choreografen op het gebied van urban dance aantrekken, stimuleren en faciliteren.

Spin Off maakt zich sinds 1999 sterk voor de promotie en ontwikkeling van urban dans. Na jaren in de underground maakt breakdance, ook wel bboying genaamd, halverwege de jaren negentig een ongekende comeback. Spin Off besluit deze ontwikkelingen te stimuleren en organiseert in 1999 de eerste Spin Off Battles waar dansers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en natuurlijk kunnen battlen! Gemotiveerd danstalent krijgt de kans zich verder te ontwikkelen door workshops, coaching en het realiseren van showcases en voorstellingen.

Inmiddels zijn de Spin Off Battles uitgegroeid tot een jaarlijkse, landelijke wedstrijd met als hoogtepunt de Spin Off Finals, een evenement van internationaal kaliber met workshops en showcases van topdansers uit binnen- en buitenland.

Behalve bboying richt Spin Off zich sinds een aantal jaren ook op verwante urban dansstijlen zoals popping, locking, hip hop, house dance en waacking. Speciaal voor jonge dansers is er het King of the Kidz evenement dat ook internationale proporties heeft aangenomen.

Interactie tussen verschillende urban dansstijlen en het stimuleren van de creativiteit van de dansers staat centraal. Er worden acht regionale voorrondes georganiseerd; de Flevolandse voorronde in Corrosia Almere en o.a. in Den Haag, Groningen, Hengelo, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, en Goes en de landelijke finale vindt traditiegetrouw plaats in Amsterdam. De winnaars van de battles stromen door naar internationale festivals waar ze deel kunnen nemen aan de competitie en het randprogramma met workshops.

Zowel beginnende als meer ervaren dansers krijgen gedurende het jaar de kans om hun talenten te tonen aan een breed publiek. Daarnaast krijgen ze tijdens het finaleweekend niet alleen de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen, maar ook om kennis te maken met het werk van dansgroepen uit binnen- en buitenland. De finale in Paradiso- of Melkweg Amsterdam is de kroon op het werk dat de jongeren gedurende het jaar hebben verricht en de ervaring leert dat de deelnemers iedere keer weer uitkijken naar de finale.